CFCECAS

Acasă » STIRI » Violența asupra tinerilor

Violența asupra tinerilor

Un studiu publicat de FRA în 2021 arată că majoritatea victimelor nu raportează incidente de violență politia. Drept urmare, autoritățile au o imagine incompletă a situației. În plus, deoarece țările folosesc diferite definițiile ale criminalității și diferitele moduri de numărare a actelor de criminalitate, statisticile existente ale poliției nu sunt comparabil între țări.

Acesta este primul sondaj la nivelul UE care colectează date comparabile despre experiențele oamenilor în materie de criminalitate si siguranța. Acesta completează statisticile oficiale prin captarea datelor privind incidentele criminale, inclusiv cele pe care oamenii nu le raportează la poliție.

Astfel, studiu arată că:

  • Tinerii (16-29 de ani) sunt expuși unui risc mai mare de infracțiuni violente. Aproape de unul in patru tineri (23%) au suferit violență fizică în cei cinci ani anteriori studiu. În alte grupe de vârstă, este mai puțin de unul din 10.
  • Tinerii care aparțin minorități etnice (22%), persoanele LGBTI care se identifică ca altele decât heterosexuale (19%) și persoanele cu dizabilități sau probleme grave de sănătate (17%) se confruntă cu rate ridicate de violenţă.
  • Trei din cinci tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani (61%) au suferit hărțuire în cu cinci ani înainte de sondaj și 27% s-au confruntat cu hărțuire cibernetică (adică hărțuire inclusiv e-mailuri sau mesaje text care au fost ofensatoare sau amenințătoare sau care au comentarii jignitoare sau amenințătoare despre tine pe internet, de exemplu pe Facebook, WhatsApp și Instagram).

Ce ar trebui să facă UE și statele membre pentru a sprijini victimele criminalității?

FRA solicită UE și statelor membre să folosească constatările pentru a asigura prevenirea criminalității și a dezvolta strategii de sprijinire a victimelor. În special, solicită statelor membre să:

1. Asigurare accesului la justiție: Țările ar trebui să ofere toate victimele, inclusiv cele vulnerabile, cu informații adecvate, sprijin și protecție și să le permită participarea la procesul penal.

2. Oferirea sprijinului direcționat: Țările ar trebui să acorde o atenție deosebită specificului nevoilor diferitelor grupuri de a le proteja mai bine de violență și de a le informa despre drepturile lor în moduri pe care le înțeleg.

3. Sprijinirea femeilor: țările ar trebui să asigure o mai mare sensibilitate femeilor atunci când aceasta vine la anunțe situații de abuz și sancțiuni legale, educație și formare, protecție și sprijin pentru victime”. Aceasta include prevenirea criminalității prin educarea bărbaților, care sunt în mare parte făptuitorii.

Mai multe informații:

https://fra.europa.eu/en/news/2021/violence-and-harassment-across-europe-much-higher-official-records