CFCECAS

Acasă » STIRI » Rolul asistenței medicale este crucial pentru asigurarea îngrijirii și pentru salvarea femeilor victime ale violenței

Rolul asistenței medicale este crucial pentru asigurarea îngrijirii și pentru salvarea femeilor victime ale violenței

Unitățile de Primiri Urgențe sunt adesea printre primele – și singurele – puncte de contact pentru femeile victime ale violenței domestice. Furnizorii de asistență medicală nu oferă doar asistență medicală imediată și sprijin de primă linie, dar pot conecta victimele violenței cu alte servicii sociale de suport necesare, inclusiv sănătate mintală și servicii sociale, asistență juridică, servicii de adăpost/locuință sau sprijin pentru mijloacele de trai.

De aceea, îmbunătățirea înțelegerii de către personalul medical și managerii a ceea ce este necesar pentru un răspuns eficient, este absolut necesar pentru salvarea femeilor victime ale violenței. O contribuție esențială a fost adusă în România prin intermediul intervenției asistenților sociali. Din 2018, asistenții sociali care lucrează în Unitățile de Primiri Urgențe beneficiază de două proceduri de lucru esențiale:

  1. Procedura de lucru în cazul violenței fizice;
  2. Procedura de lucru în cazul violenței sexuale.

Aceste două proceduri fac parte dintre cele 8 proceduri de lucru în UPU pentru asistentul social dezvoltate în baza Memorandum-ului de colaborare nr. 2872 din 17.08.2016, încheiat între Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), ASproAS (Asociația Asistenților Sociali din România) și CFCECAS (Centrul de Formare și Evaluare în Asistență Socială).

Găsiți la ACEST LINK mai multe informații despre intervenția asistenților sociali angajați în Unitățile de Primiri Urgențe pentru a susține femeile victime ale violenței fizice și sexuale.