CFCECAS

Acasă » STIRI » EMPOWER – Crearea oportunităților de pregătire pentru tineri de a identifica și răspunde la violență

EMPOWER – Crearea oportunităților de pregătire pentru tineri de a identifica și răspunde la violență

 

 

CFCECAS implementează proiectul EMPOWER, 2019-3-RO01-KA105-078076 „Cofinanțat din programul Erasmus+ al Uniunii Europene”.

Riscul de violență asupra tinerilor crește proporțional cu gradul de vulnerabilitate în care aceștia se află. Încă de la începutul studiilor în domeniul violenței domestice a fost arătat că, cu cât o persoană se confruntă cu mai multe vulnerabilități cu atât crește riscul ca aceasta să devină victimă a violenței. Această concluzie se regăsește în toate statisticile care vizează violența în familie, iar factorii care sunt asociați riscului ca o persoană să devină victimă a violenței sunt regăsiți ca fiind asociați cu grupul tinerilor care trăiesc în contexte socio-economice în care comportamentele violente sunt parte din componenta de educație sau rezolvare a problemelor.

Este necesar ca tinerii  să identifice și să răspundă adecvat violenței asociate contextelor de viață în care trăiesc. Pentru aceasta este necesar ca lucrătorii de tineret să se pregătească pentru a ajuta tinerii în acest proces.

Proiectul EMPOWER are exact obiectiv de pregătire a practicienilor care lucrează cu tineri care trăiesc în medii defavorizate sau contexte socio-economice care creează marginalizare și excludere de a:

  • identifica formele de violență și formele de răspuns la violență; în acest context vizăm răspunsul individual la violență, dar și răspunsul structural care ar trebui să fie dezvoltat la nivel de comunitate sau societate prin politici și servicii sociale; vor fi vizați 20 de practicieni care sunt relaționali cu grupuri sau comunități afectate de marginalizare și excluziune;
  • creșterea capacității practicienilor de a dezvolta o gândire critică în relație cu violența domestică și inițiativa de răspuns; în acest sens este vizată capacitatea de a:
    • identifica, înțelege și realiza conexiuni între formele de violență și modalitatea adecvată de răspuns;
    • identificarea disfuncționalităților în răspunsul social față de violență și față de nevoile victimei;
    • de a susține persoanele care se confruntă cu un grad sporit de vulnerabilitate în relațiile abuzive;
    • de a înțelege relevanța și importanța promovării la nivel comunitare a unor comportamente non-violente și a unor servicii de suport a tinerilor care devin victime a violenței;
    • de a înțelege și răspunde adecvat justificările și cauzele din spatele comportamentelor violente;
    • de a construi răspunsuri și argumente noi care să schimbe atitudinile care generează comportamente violente;
  • dezvolta proiecte și acțiuni în care organizațiilor în care lucrează pentru prevenirea și combaterea violenței domestice asupra tinerilor, dar și a răspunsului adecvat pentru susținerilor tinerilor care se confruntă cu vulnerabilități în a răspunde adecvat la violență;  

CFCECAS organizează un curs de pregătirea prin forme de educație non-formală a practicienilor care lucrează cu tine pentru a crește capacitatea acestora de răspuns la violență prin acțiuni la nivel comunitar și suport tinerilor care sunt victime ale violenței.

Cursul de pregătire este organizat în cadrul programului Erasmus+, iar parteneri vor contribui la rezultate care pot fi adaptate și promovate în comunitățile în care lucrează.

Parteneri:

Peperudi Mechtateli – Bulgaria

SOPRO – Portugal

Fundation Universitaria San Antonio – Spain

Stowarzyszenie Aktywne Knobiety – Poland