Asistentii sociali promoveaza demnitatea

demnitate

Investitia in recunoasterea profesiei de asistent social si in contributia asistentului social la bunastarea sociala este o investitie in viitor. De aceea, cu ocazia ZILEI MONDIALE A ASISTENȚEI SOCIALE, 17 martie 2015, ASproAS (www.asproas.ro) impreuna cu CFCECAS (www.cfcecas.ro) organizeaza un eveniment in care aveti posibilitatea sa va intalniti cu CARTILE din BIBLIOTECA VIE IN ASISTENTA SOCIALA. Evenimentul va avea loc la PALATUL PARLAMENTULUI in data de 17 martie 2015, orele 10.00-13.00.

 Tema evenimentului: ASISTENTII SOCIALI PROMOVEAZA DEMNITATEA.

Cărțile vii sunt asistentii sociali practicieni cu care puteti vorbi despre experienta lor in asistarea persoanelor vulnerabile in Romania. Asistentii sociali vor vorbi nu doar despre modul in care este afectata demnitatea beneficiarilor, dar si despre modul in care este afectata demnitatea asistentului social in Romania.

Demnitatea se naste din aprecierea oamenilor unii fata de ceilalti. Ea vine de la om si se reflecta in om. In asistenta sociala demnitatea este o valoare. Asistentul social intervine in acord cu nevoile beneficiarilor pe care ii sustin, actionand pentru interesul acestora, dar in acelasi timp acordand atentie intereselor altor persoane implicate. Respectul demnitatii in asistenta sociala inseamna:

Respectarea dreptului la autodeterminare – asistentii sociali respecta si promoveaza dreptul oamenilor de a face propriile alegeri si decizii, indiferent de valorile lor si alegerile pe care le-au facut in viata, cu conditia ca acest lucru nu pune in pericol drepturile si interesele legitime ale altora. Fiecare persoana are dreptul realizarii de sine atata vreme cat aceasta nu incalca drepturile altei persoane si are obligatia de a contribui la bunastarea celor cu care impart mediul social.

 Promovarea dreptului la participare – asistentii sociali promoveaza implicarea deplina si participarea persoanelor care folosesc serviciile lor intr-un mod care sa le permita sa realizeze actiunile necesare pentru schimbarea conditiilor care le afecteaza viata. Implicarea persoanei asistate in procesul de asistenta sociala este apreciata astazi ca o forma de eficientizare a actiunilor si de imbunatatire a rezultatelor interventiei. Asistentul social are responsabilitatea de a acorda suportul necesar persoanelor asistate pentru dezvoltarea competentelor de care acestea au nevoie in participarea eficienta la identificarea, clarificarea si rezolvarea propriilor problemelor.

 Tratarea fiecarei persoana ca un intreg – asistentii sociali sunt preocupati de intreaga persoana, familie, comunitate si cauta sa considere si sa includa toate aspectele vietii unei persoane;

Pe langa participarea la mentinerea demnitatii persoanei asistate si a celor din jurul acesteia, asistentul social poarta responsabilitatea participarii la mentinerea respectului oamenilor fata de profesia de asistent social. In Romania, asistentul social se confrunta nu doar cu incalcarea demnitatii persoanelor care solicita suportul serviciilor de asistenta sociala, dar si cu respectul redus fata de profesia de asistent social.

In 17 martie 2015, asistentii sociali ASproAS si participantii la evenimentul BIBLIOTECA VIE IN ASISTENTA SOCIALA vor dezbate modul in care pot contribui la cresterea respectului fata de beneficiarii serviciilor de asistenta sociala, dar si modul in care pot influenta respectul fata de contributia asistentilor sociali la viata sociala si economica a tarii.

In Romania, rolul asistentului social in cresterea bunastarii unei comunitati este putin cunoscut. Iar administratia publica din Romania ignora si refuza sa utilizeze interventia profesionalizata a asistentului social pentru a sustine persoanele care se confrunta cu probleme sociale.

Participati impreuna cu noi la cresterea demnitatii fata de beneficiarii serviciilor de asistenta sociala din Romania si la cresterea demnitatii si recunoasterea profesiei de asistent social.

Investitia in recunoasterea profesiei de asistent social si in contributia asistentului social la bunastarea sociala este o investitie in viitor. Asistenta sociala este o profesia care contribuie la procesul de dezvoltare a potentialului maxim al persoanei, la imbunatatirea vietii oamenilor si la prevenirea disfunctiilor si problemelor sociale.

Pentru mai multe informatii despre BIBLIOTECA VIE IN ASISTENTA SOCIALA accesati pagina de web: www.asproas.ro

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: